IO designed a “Floating Garden” in Changzhou West Tai Lake

The project is located in the West Tai Lake’s Ecological and Leisure area, positioned to be one of the most important vacation resorts in the Delta Region of Yangtze River.  The 31,000,000 sqm of development will form a modern leisure and commercial community, providing an iconic luxury hotel, serviced apartments, conference centers, offices and public spaces.  Construction is anticipated to start from the end of 2012.

"Given the unique geography of the site, situating along the 14 km coastline of Lanyue Bay, the client has given us a vision to create a garden setting environment in order to help increasing the public spaces surrounding the lake”, says Ted Givens, Design Partner of IO.

The masterplan design was inspired by the local craft of bamboo carving and the aerodynamic shapes of modern boat design.  The buildings are all curved to reflect the fluidity of the lake.  A section of each tower is carved to house a large floating garden to give the masterplan a softer, more resort like feel.  Landscape design of the site forms the foundation of the overall planning and design of the masterplan. A mixture of public spaces including parks, plazas, an amphitheatre and playgrounds are designed to support a variety of uses. The nature of public usage of landscape areas allows the site to integrate seamlessly with the existing lake-side promenade to the east of the site.

Architectural design and planning arrangement respond both to its surrounding environment and the site itself. Careful consideration was paid to zoning and building arrangement within the site to maximize views and ventilation to all buildings, while at the same time retaining the existing view & breeze corridors.

The concept of green design is further implemented via the introduction of green spaces above ground plane. Leisure facilities are designed on podium rooftops raised from the undulating landscape, while spaces are carved into the high-rise towers to form sky gardens for residents. 


The MLP design is centered around 8 main design objectives: 

1) To create an iconic high rise building facing the lake.
2) Arranging the buildings so they do not to block the view of the lake from properties located behind/north of the site.
3) Minimize impact of shadows cast by towers on sites to the north of the MLP site.
4) To seamlessly integrate the retail and F+B facilities with the existing park to the east to help support the existing park and pull visitors into the MLP site.
5) Create a mixture of public spaces on the site including a large plaza, a large open park, an amphitheatre, and a series of playgrounds to support a variety of uses.
6) To provide each of the new residential units with views of the lake.
7) To maximize the possibility of cross ventilation for the buildings and to maintain lake breezes in all the garden areas.
8) To use the conference center as a sculptural object in the park, becoming a focal point for the entry sequence.


An iconic luxury hotel is located towards the east with maximum panoramic views to the lake. The form of the hotel sweeps down into the garden to create a conference facility, housed within a passive public park in the centre of the site. The conference centre will be a sculptural building acting as a focal point in the entry sequence into the site.

As an additional sustainable concept the hotel tower can be clad in a titanium dioxide nano-coating. The coating neutralizes air pollution and cleans the air. The tower can become an iconic symbol of the clean air of Changzhou.

Construction is in progress with anticipated completion of phase 1 in 2014. 



For press enquiries, please contact Catherine Chan via press@10design.co